onsdag 14 april 2010

Inlämningsfrågor

Vad är skillnaden på frames (bildruta) och keyframes (nyckelbildruta)?

I Keyframes kan man placera skript, aktivera ljud,lägga till innehåll, ändra eller ta bort innehåll. Frames uppreppar det som keyframes gör och har inget eget innehåll. Frames markerar hur lång tidslinjen ska vara ( hur många bildrutor) och med hjälp av keyframes kan man ändra innehållet. Frames kan också fungera som stopp mellan olika keyframes.

Vad gör kodsnutten "stop();"?

Stop-koden skrivs för att spelhuvudet ska stå still på tidslinjen.Till exempel för att användaren ska klicka sig vidare för att innehållet på tidslinjen ska spelas upp.


Vad är ett instansnamn och vad används instansman till?

Ett instansnamn är det namn du ger till till olika objekt,som knappar inputtexter och andra objekt. Ett instansnamn används i kodningen för att koden ska förändra instansnamnets egenskap.

Vad är skillnaden på .fla och .swf?

Fla är den “film” du jobbar med i Flash. När du jobbar med en fil i Flash sparas den med suffixet (ändelsen) fla. Om du vill lägga ut filen på nätet publicerar du den som en komprimerad kopia för att den inte ska ta så stor plats. Då får filen suffixet swf.

När använder man shape tween?

Man använder shape tween när man vill skapa en forminterpolering mellan två olika objekt (former) som man har skapat i Flash. Till exempel när man gjorde sitt namn till en boll. Utseendet (formen) ändras mellan de olika nyckelbildrutorna.

När använder man motion tween?


Man använder motion tween när man vill skapa en rörelseinterpolering mellan två olika objekt. Formen ändras inte (som den gör i shape tween) men istället kan objektets storlek,proportion,position och infärgning ändras.

Vad använder man mask-lager till?


Om man har en Flashfilm med mindre scenyta än huvudfilmen , kan objekt sticka ut utanför den film som man har laddat in. För att undvika det problemet kan man använda ett mask-lager. Ett mask-lager används till ett eller flera lager som är maskerade lager. Ritar jag t.e.x en fylld triangel visas bara det som finns under triangeln i det maskerade lagret.

I laboration 4 använde vi ett movieclip som vi döpte till target_mc, vad är syftet med target_mc?

Med hjälp av target_mc går det att styra vilken postion movieclippet får (genom att ställa in x- och -y koordinaterna). Till exempel för att movieclippet inte ska skymma menyn.

I inlämningsuppgiften gjorde vi en pop-up ruta som vi skapade i en egen fil, "popup.fla", där scenen var lika stor som våran scen i "index.fla", varför var pop-up rutans scen lika stor som index-filens scen och inte 550x400 som våra animationer?

När vi gjorde pop-up rutans scen gjorde vi en rektangel i mitten, som sedan ska ha samma plats på index-scenen. Därför är det viktigt att vi har samma inställningar i index-sidan och pop-up rutan. Om vi skulle ha samma inställningar som animationerna skulle pop-up rutan hamna på fel plats och vara anpassad efter animationernas mått.

Inga kommentarer: